CZEKOLADOWE MUFFINY Z JEŻYNAMI

Czekoladowe muffiny z jeżynami

składniki :
250 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżki kakao
1 jajko
120 g cukru
80 ml oleju
350 g (250+100 g) jogurtu naturalnego
100 g jeżyn
1 opakowanie cukru wanilinowego

przygotowanie :
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ułożyć około 12 papilotek na blaszce lub wysmarować masłem zagłębienia w formie na muffiny. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem i olejem oraz 250 g jogurtu. Do płynnych składników dodać suche i mieszać do momentu aż się połączą. Zagłębienia w blaszce napełnić ciastem, muffiny piec przez około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu jeszcze przez 5 minut zostawić je w formie, potem wyjąć i ostudzić (muffinów z papilotek nie wyjmować). Pozostały jogurt rozetrzeć z cukrem wanilinowym. Jeżyny oczyścić, umyć i osuszyć. Na muffiny nałożyć po łyżce kremu jogurtowego i jeżyny.
*czas przygotowania ok. 40 minut

* przepis na ok. 12 sztuk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *