Piegowate muffiny
składniki :
250 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
60 g cukru
60 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
75 g (50+25 g) czekoladowych groszków lub smarties
cukier puder do posypania
przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ułożyć około 12 papilotek na blaszce lub wysmarować masłem zagłębienia w formie na muffiny. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i 50 g czekoladowych groszków. Jajko dokładnie wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Do płynnych składników dodać suche i mieszać je, aż się połączą (mikserem lub łyżką). Formy napełnić ciastem, posypać je resztą groszków. Muffiny piec przez około 20-25 minut na środkowym poziomie w piekarniku. Upieczone muffiny zostawić w formie jeszcze przez 5 minut (w przypadku papilotek nie wyjmować). Ostudzić muffiny, posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną polewą czekoladową.
*czas przyrządzania ok. 40 minut
* przepis na ok. 12 sztuk