Muffiny z czarnymi jagodami
składniki:
200 g mąki
60 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
180 g brązowego cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g miękkiego masła
300 g kwaśnej śmietany
200 g czarnych jagód
przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować papilotki lub wysmarować zagłębienia w formie na muffiny. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i płatkami owsianymi. Jajka rozmącić, dokładnie wymieszać z cukrem, roztopionym masłem cukrem wanilinowym i kwaśną śmietaną. Do płynnych składników dodać suche i dobrze je wymieszać, żeby się ze sobą połączyły. Umyte i osuszone jagody ostrożnie domieszać do ciasta. Papilotki/formę napełnić ciastem, piec muffiny 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny zostawić jeszcze przez 5 minut w formie (muffinów z papilotek nie wyjmować). Wyjąć i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
*czas przygotowania ok. 40 minut
* przepis na ok. 12 sztuk