Muffiny z borówkami
składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko
140 g brązowego cukru
80 ml oleju
200 g jogurtu naturalnego
250 g borówek
przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować papilotki lub wysmarować zagłębienia w formie na muffiny. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i skórką z cytryny. Jajko rozmącić, wymiszać z cukrem, olejem i jogurtem. Do mokrych składników dodać suche oraz borówki i wszystko wymieszać. Papilotki/formę napełnić ciastem. Muffiny piec przez okło 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone jeszcze przez 5 minut pozostawić w formie (muffinów z papilotek nie wyjmować) i wyjąć z niej gdy lekko przestygną. Gotowe muffiny można polać roztopioną polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
*czas przygotowania ok. 40 minut
* przepis na ok. 12 sztuk